Oogstdag De Dorschkast op 17 augustusOp zaterdag 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur wordt de jaarlijkse oogstdag gevierd op het bouwland naast Kraatsweg 5 in Bennekom. Benieuwd hoe de dorsmachine van stichting De Dorschkast precies werkt? En waar het roggebrood van Bakkerij Ten Veen vandaan komt? Kom dan langs op 17 augustus!

In 2002 werd stichting ‘De Dorschkast’ opgericht. Het doel van de stichting is het agrarisch cultureel erfgoed in stand te houden en door te geven aan volgende generaties. Dit doet de stichting onder andere door het jaarlijks organiseren van een oogstdag. Op deze dag wordt het graan, dat de vrijwilligers van de stichting verbouwd hebben, gedorst met de eigen, authentieke Dorschkast uit 1928. In deze dorsmachine worden de graankorrels uit de schoven geklopt. Het stro komt aan de ene kant uit de machine, de korrels worden aan de andere kant op grootte gesorteerd en in zakken opgevangen. Dit gaat naar de korenmolen in Veenendaal en komt gemalen weer terug. Bakkerij Ten Veen bakt er roggebrood van. Dat je met dit meel ook overheerlijke pannenkoeken bakt, kun je tijdens de Oogstdag gratis proeven. Daarnaast zijn er nog antieke trekkers en machines te zien die op het boerenbedrijf gebruikt werden.

Dit jaar zijn de mannen van de Trapakkers te gast, die het dorsen met de hand zullen demonstreren. Zo kun je met eigen ogen zien hoe vroeger gewerkt werd op het land. Ook is er een kraam waar onder andere zelfgemaakte strocreaties te koop zijn. We hopen u te ontmoeten!