Informatiemiddag laagvliegroutes op 10 februari

Zaterdag 10 februari houdt ‘NEE tegen laagvliegroutes over Ede’ een informatiemiddag in het gemeentehuis. Betty van de Bunt en Jaap van Steenbeek hopen namens de belangengroep veel bezoekers te mogen verwelkomen.

EDE – “De geplande laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport hebben grote gevolgen voor Ede. Mensen weten niet wat ze straks letterlijk boven het hoofd hangt, daarom organiseren wij deze informatiemiddag,” zegt Van Steenbeek. “Het gaat om complexe materie,” vult Van de Bunt aan. “Het voor de laagvliegroutes verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blinkt niet uit in heldere informatievoorziening. Daarom willen wij deze informatie op eerlijke en duidelijke wijze presenteren.”

Wethouder trapt af
Wethouder Leon Meijer zal de informatiemiddag inleiden. Meijer is zowel op lokaal als landelijk niveau politiek actief tegen de laagvliegroutes. Ook de volledige gemeenteraad is tegen de laagvliegroutes. “We zitten op één lijn met de gemeente,” zegt Van Steenbeek. “De gemeente heeft de raadszaal met tribune beschikbaar gesteld als locatie.” ‘NEE tegen laagvliegroutes over Ede’ is een groep Edenaren die zich op vrijwillige basis inzet tegen de laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport. Van Steenbeek volgt het nieuws over de laagvliegroutes en
deelt ze op hun website. Van de Bunt is van de social media en de contacten met de pers. Onlangs werd bekend dat de laagvliegroutes mogelijk verlegd gaan worden van Ede naar Wageningen. Van Steenbeek: “Wij zijn tegen alle laagvliegroutes. Eerst herindeling van het luchtruim en daarna hoge vliegroutes, dat is waar wij voor staan.”

Deskundige sprekers
Er staan vier deskundige sprekers op het programma die op voor leken begrijpelijke wijze zullen spreken over hun vakgebied: Leon Adegeest is ontdekker van de fouten in de zogenaamde milieueffectrapportage (MER) over Lelystad Airport. Jurist Robert Tieskens ontdekte dat de MER is in strijd met Europese wetgeving. Hoogleraar Paul Peeters heeft onderzoek gedaan dat aantoont dat de luchtvaart de klimaatdoelen van Parijs voor Nederland onbereikbaar maakt. Willem Wiskerke is deskundige duurzame ontwikkeling bij Greenpeace. “Topsprekers,” aldus Van de Bunt. “Na de presentaties is er een panel waarbij er ruime gelegenheid is om vragen van bezoekers te beantwoorden.”

De informatiemiddag start met een inloop om 13.30 en duurt tot 16.30 uur, locatie: Bergstraat 4 Ede. Reserveren is verplicht en kan via hoogoverede.nl. Kosten: vrijwillige bijdrage voor de onkosten.

Bron: Julie van Rooij, De Edese Post, 7 februari 2018