Ede gaat voor meer heggen en hagen

De gemeente Ede start samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een project om meer heggen en hagen in Ede aan te leggen. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. Ede en SLG willen daar verandering in brengen en zoeken grondeigenaren in het buitengebied die minimaal 100 meter heg of haag willen aanplanten. Doe je mee? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/heggen-hagen-ede.

Wethouder Jan Pieter van der Schans: “Heggen en hagen in het landschap leveren naast hun schoonheid ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het buitengebied. Ze zijn een schatkamer voor vele soorten planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren en zijn belangrijke snelwegen waardoor deze soorten zich veilig door het landschap kunnen bewegen. Daarnaast dragen ze ook bij aan het vasthouden van water en meer natuurlijke vijanden van plaagdieren.”

Informatieavond 28 november
Op maandag 28 november wordt hierover een informatieavond georganiseerd in het Dorpshuis Het Westhoffhuis (Dorpstraat 28) in Lunteren. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Heb je geen mogelijkheid om zelf te gaan planten maar wil je wel graag meer horen over heggen en hagen? Ook dan ben je van harte welkom bij deze informatieavond. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de informatieavond en ook direct voor deelname aan het project via slgelderland.nl/projecten/heggen-hagen-ede.

Streekeigen beplanting voor meer biodiversiteit
Voor de aanplant van deze heggen en hagen is de gemeente Ede op zoek naar boeren, burgers en buitenlui woonachtig in het buitengebied die beschikken over een stuk land en ook enthousiast worden van het vooruitzicht van nieuwe heggen en hagen in Ede. Dit project is een aanvulling op het lopende Levend Landschap project waarbij bewoners zich aan kunnen melden voor het vergroenen van hun erf en richt zich op de percelen, akker- en weideranden achter de erven. De aangeboden heggen en hagen zullen bestaan uit zogenoemde patrijzen- en/of bijenhaag, op de website van SLG kun je hier meer informatie over lezen. Door een landschapsadviseur van de gemeente of SLG wordt samen met jou een beplantingsplan op maat gemaakt voor je nieuwe heg of haag. Met streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit, verfraaiing van het landschap en het vastleggen van CO2.

Aanlegvergoeding en aanmelden
Wil jij graag een heg of haag aanplanten van minimaal 100 meter en heb je de beschikking over geschikt land in het buitengebied? Dan kunt je meedoen met deze actie! Om de wens voor meer heggen en hagen kracht bij te zetten stelt de gemeente Ede een aanlegvergoeding beschikbaar. Een proefberekening van deze aanlegvergoeding kun je maken bij het inschrijfformulier op de website van SLG. Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en de voorwaarden op: slgelderland.nl/projecten/heggen-hagen-ede.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Ede en de provincie Gelderland.